Close

28 August 2019

Nederland grootste importeur cacaobonen

In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kilo cacaobonen. Meer dan de helft daarvan kwam uit Ivoorkust. Hiermee is Nederland de grootste importeur van cacaobonen ter wereld. Ongeveer driekwart bestemd voor de Nederlandse cacaoverwerkende industrie, ongeveer een kwart wordt onmiddellijk doorverkocht aan andere landen. Het CBS rapporteert dat op basis van nieuw onderzoek naar de bestemming van de invoer van Nederlandse goederen.
Nederland is een belangrijke importeur van grote landbouwproducten zoals cacaobonen, palmolie (Nederland is het op twee na grootste importland ter wereld op basis van de importwaarde), soja (vierde land) en koffie (vijf landen). Wat de vierde importlast betreft, is Nederland de vierde importeur van oliepalm en acht koffie-importeur.

Nederland is de grootste importeur van de cacaoboon, palmolie en soja in de Europese Unie. India is ‘s werelds grootste importeur van palmolie, China is veruit de grootste importeur van sojabonen en de Verenigde Staten zijn de grootste importeur van koffie.

en_USEN
nl_NLNL de_DEDE fr_FRFR en_USEN
0